Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Ζουμερή τυρόπιτα σε τραγανό φύλλο κρούστας


Επειδή εσείς το ζητήσατε, η τέλεια τυρόπιτα είναι αυτή! Ζουμερή γέμιση και τραγανό φύλλο, ό,τι καλύτερο για μια τυρόπιτα!

Το καλύτερο, δε, από όλα είναι ότι είναι πολύ εύκολη μια και θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κρούστας για να την ετοιμάσουμε.


Λίστα για ψώνια
1/2 πακέτο φύλλο κρούστας
200γρ. ένταμ
200γρ. ημίσκληρο
200γρ. φέτα
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ελαιόλαδο
1 αβγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι γάλα



Λαδώνετε το ταψί και απλώνετε το πρώτο φύλλο, μισό μέσα και μισό να κρέμεται έξω από το ταψί. Λαδώνετε το νέο φύλλο και απλώνετε το δεύτερο, μισό μέσα και μισό έξω, σταυρωτά. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα τρία φύλλα.

Απλώνετε το ένταμ, έπειτα το ημίσκληρο και τελευταία τη φέτα. Ρίχνετε σποραδικά το γιαούρτι και ανακατεύετε ελαφρά με το χέρι. Θα μπορούσατε να ανακατέψετε όλα τα τυριά με το γιαούρτι μέσα σε ένα μπολ και στη συνέχεια να τα ρίξετε στο ταψί αλλά εγώ το έκανα έτσι για πιο γρήγορα.

Καλύπτετε τη γέμιση με τα φύλλα που περισσεύουν, λαδώνοντας τα κάθε φορά, και ολοκληρώνετε καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας με δύο ενιαία φύλλα κρούστας, τα οποία θα είναι επίσης λαδωμένα. Πιέζετε με το πινέλο την τυρόπιτα γύρω-γύρω για να κάτσουν κάτω τα φύλλα.

Χαράσσετε την τυρόπιτα επιφανειακά σε "τετράγωνα" κομμάτια και την περιχύνετε με το μίγμα αβγό-γάλα. Περιμένε περίπου 15 λεπτά να απορροφηθεί κι έπειτα ψήνετε την τυρόπιτα στην κάτω σχάρα, στο "πάνω-κάτω" μέχρι να ροδίσει, περίπου 30-40 λεπτά.

Αφήστε να κρυώσει πριν την κόψετε και τη σερβίρετε... αν αντέξετε! Είναι τέλεια!

Φιλιά, Φωτεινούλα


Σημείωση 1: Εάν το ταψί σας είναι μικρό θα κόψετε τα φύλλα στη μέση και θα χρησιμοποιήσετε τη μισή ποσότητα φύλλων.

Σημείωση 2: Μεταξύ 2 φύλλων θα πρέπει να υπάρχει πάντα ελαιόλαδο.

Σημείωση 3: Τη δοκίμασα και με βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και ψήσιμο στον αέρα αλλά δεν είχε καθόλου τραγανό αποτέλεσμα.

15 σχόλια:

  1. Φανταστική πιτούλα, το τιπ με το αβγό γάλα είναι τέλειο γιατί δίνει αποτέλεσμα σφολιάτας. Εδωσες ιδέα για αύριο! Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Φωτινούλα ! Ακούσετε πολυ ωραία η συνταγη σου. Πόσα φύλλα βάζεις κάτω-κάτω 4; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Καναδέζα!
    Θα βάλεις 4-5 φύλλα κάτω κι άλλα τόσα από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ !!!!!!! Καλο απόγευμα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά το φύλλο έτοιμο είναι??

    έχασε όλο το νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για εμένα έχει μια χαρά νόημα! Δεν υπάρχει πάντα χρόνος για φτιαχτό φύλλο. Κι αν τα προτεινόμενα tips βοηθάνε στην απογείωση του αποτελέσματος με το έτοιμο φύλλο,τότε είναι πάρα πολύ χρήσιμα και καλοδεχούμενα. Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην γευση ειναι υπεροχη αλλα απο κατω δεν μου ψηνετε καθολου,τι φταιει αραγε?την πρωτη φορα την εψησα πανω κατω στουσ 180 για 1 ωρα και την δευτερη φορα μονο κατω και παλι δεν ψηθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα πρέπει να το κοιτάξεις με το φούρνο σου. Εγώ το βάζω στον αέρα (στη δεύτερη σχάρα από πάνω) στο πρώτο ψήσιμο και μετά στην τελευταία σχάρα για να ψηθεί από κάτω.

      Διαγραφή
    2. Επίσης, μήπως βάζεις πολύ βούτυρο από κάτω; Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ώρα το φύλλο για να στεγνώσει και να ψηθεί. Δοκίμασε το!

      Διαγραφή
  8. Η Τυρόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά την έφτιαξα εχθές και ήταν τέλεια!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές. Είχα δοκιμάσει το Τυρόπιτα της γιαγιάς
    από το Gourmed.gr
    Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κάθε συνταγή μου είναι δοκιμασμένη και έχει περάσει από "προσωπικό τεστ" πριν την αναρτήσω. Περιμένω να σε ξαναδώ στη μαγειρική μου παρέα και σε άλλες συνταγές!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας,ήθελα να ρωτήσω γίνεται να κάνω την πίτα μόνο με φέτα αντί για τα υπόλοιπα τυριά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσικά και μπορείς! Θα αυξήσεις βέβαια την ποσότητα της φέτας. Καλή σου όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν μόλις την απολαύσαμε, αφράτη και τραγανή. Επειδή δεν ειχα στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό, σκόρπισα πάνω στη γέμιση μέσα στο ταψί μια γεματη φούχτα τραχανά. Α, και κάτι άλλο. Μπερδεύτηκα και έβαλα ενα αυγό στο μίγμα των τυριών. Μετά κατάλαβα οτι το αυγό έπρεπε να χτυπηθεί με το γάλα. Αλλά δεν πειράζει. Πολύ νοστιμο έγινε και έτσι. Ευχαριστώ πολύ για την ωραια συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Chit chat!!!