Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Τι μπορώ να βάλω στην κατάψυξη; Φαγητά, λαχανικά και άλλα υλικά

Τον καιρό που δούλευα, τον παλιό εκείνο καιρό γιατί όπως έχουν γίνει τώρα τα πράγματα η θέση εργασίας αποτελεί προνόμιο, εκμεταλλευόμουνα την κατάψυξη μου στο έπακρο προκειμένου να έχω φαγητό γρήγορα, εύκολα και υγιεινά όταν επέστρεςφα από τη δουλειά μου.

Τι μπορώ να βάλω στην κατάψυξη μου;


1. Έτοιμα πλασμένα μπιφτέκια χωρίς κρεμμύδι. Τα βγάζετε από την κατάψυξη και τα τοποθετείεται κατευθείαν στο φούρνο στον άερα για 15 λεπτά περίπου για να ξεπαγώσουν και μετά στο γκριλ για να ψηθούν. Εφόσον επιθυμείτε, τα ραντίζετε με λίγο λαδάκι. Επίσης, μπορείτε να τα βάλετε και στη γάστρα ή στο ταψί με πατάτες φούρνου που θα κόψετε εκείνη τη στιγμή, θα προσθέσετε το αλάτι σας και τα μυρωδικά σας και σε μια ωρίτσα θα απολαμβάνετε ωραιότατο φαγητάκι. 

2. Όσπρια, όπως φακή, φασολάδα και ρεβύθια. Όταν ετοιμάζετε όσπρια μπορείτε να μαγειρεύετε ολόκληρο το σακουλάκι, με έναν κόπο, μια και καλή. Όση ποσότητα σας περισσέψει την βάζετε σε ένα ταπεράκι και βουρ! στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, τα βγάζετε από το πρωί για να ξεπαγώσουν και τα ζεσταίνετε κανονικά σε ένα κατσαρολάκι το βράδυ που θα επιστρέψετε από τη δουλειά. Συνοδέψτε τα με λίγο λουκάνικο "τηγανισμένο" σε κρασί και φετούλα. Διαφορετικά, εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, βάλτε τα όπως είναι (χωρίς το τάπερ φυσικά) μέσα στο καζάνι, σε χαμηλή φωτιά και το ζεσταίνετε κανονικά. 

3. Μπριζόλες, μαριναρισμένες στο λάδι και στα μυρωδικά τους. Κατευθείαν στο γκριλ με ελάχιστη απόψυξη ή χωρίς (όπως τα μπιφτέκια) ή, ακόμα, κατευθείαν στο ταψί και στη γάστρα με πατατούλες. 

4. Κιμάς κοκκινιστός, έτοιμος μαγειρεμένος για μακαρόνια ή παστίτσιο. Ετοιμάζετε κιμά για μακαρόνια, βάλτε λίγο παραπάνω και φυλάξτε τον στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά θα ετοιμάσετε μακαρόνια ή παστίτσιο σε πολύ λιγότερο χρόνο! 

5. Μακαρόνια ογκρατέν χωρίς την κρέμα γάλακτος. Ετοιμάζετε τα μακαρόνια ογκρατέν με το μπεϊκονάκι τους, το ζαμπονάκι, τα μανιτάρια και τα τυριά τους και τα βάζετε στο ταψάκι σας. Δεν ρίχνετε την κρέμα γάλακτος παό πάνω αλλά τα βάζετε στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσετε, ρίχνετε κατευθείαν επάνω την κρέμα γάλακτος και τα βάζετε στο φούρνο. Βάλτε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω μέχρι να ξεπαγώσουν για να μην καούν κι από μέσα μείνουν άψητα και μετά από λίγη ώρα, κάνα μισάωρο, δοκιμάστε τα με το πιρούνι ότι έχουν ξεπαγώσει. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να ψηθούν και από πάνω. Μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα!!!

6. Τοστάκια! Βλέπετε τα αλλαντικά σας έτοιμα να χαλάσουν; Ετοιμάστε τα τοστάκια σας και βάλτε στην κατάψυξη. Όποτε τα θέλετε, τα βγάζετε από την κατάψυξη, αποψύχονται και τα ψήνετε στην τοστιέρα σας!

7. Μπουχτίσατε το κεκάκι σας; Κατάψυξη! Κόψτε το σε φετούλες και βάλτε το στην κατάψυξη, όποτε το χρειαστείτε θα είναι εκεί και θα σας περιμένει ίδια με το φρέσκο. Επίσης, μπορείτε να το κάνετε ωραιότατο γλυκάκι όπως περιγράφεται εδώ

8. All time classic. Ό,τι ψωμί περρισέψει δεν το πετάμε! Το βάζουμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε στα  μπιφτέκια μας αλλά ακόμα και για να το φάμε ζεσταίνοντας το στο φούρνο!

9. Σνιτσελάκια στην κατάψυξη μας λέει η Βιβή. Χτυπάτε ένα αβγουλάκι καλά καλά και μετά βουτάτε τα σνίτσελ στο αβγό και έπειτα στη φρυγανιά. Για "ψαγμένες" γεύσεις ρίξτε λίγη πάπρικα μέσα στη φρυγανιά ή και κύμινο. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε ξηρούς καρπούς, όπως κάσιους ή αμύγδαλο, και να τους ανακατέψετε με τη φρυγανιά και να δημιουργήσετε κρούστα ξηρών καρπών! Δοκιμάστε το.

10. Θυμάστε ένα ζωμό που είχαμε ετοιμάσει με τα κόκαλα από το κοτόπουλο; Ξεψαχνίσαμε τα κόκαλα, βάλαμε το ζωμό στην κατάψυξη και το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο χώρια σε άλλο ταπεράκι. Αύριο θα φτιάξω κοτόπιτα με λαχανικά ή κεφτέδες από το βραστό κοτόπουλο!

11. Μουσακάς και παστίτσιο στην κατάψυξη;;; Φυσικά! Όταν ήμουν φοιτήτρια στα Χανιά μου έστελνε η μαμά μου το πολυπροσδοκούμενο κιβώτιο με τα καλούδια αραιά και που. Κάποια από αυτά ήταν μουσακάς ή παστίτσιο τα οποία ήταν αδύνατο να τα φτιάξω και να τα φάω μόνη μου. Συνεπώς,... κατάψυξη και τον έβγαζα το μήνα μου. Όποτε ήθελα να τα γευτώ, έβγαζα το κομμάτι απότο πρωί, πριν να πάω στη σχολή, και το απόγευμα που επέστρεφα το ζέσταινα στο φούρνο και την έκανα ταράτσα!!!

12. Σπανάκι για σπανακόρυζο, πίτα ή σαλάτα. Θα το ετοιμάσετε όπως περιγράφετε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_9009.html

13. Έτοιμα φύλλα κρέπας στην κατάψυξη για τους απρόσμενους επισκέπτες. Θέλετε να τις γεμίσετε; Ακόμα καλύτερα. Ετοιμάζετε τη γέμιση σας, τις φορτώνετε, τις τυλίγετε και στο ταπεράκι για την κατάψυξη. όταν τις χρειαστείτε θα τις πασπαλίσετε με λίγο τυράκι, θα περιχύσετε την κρέμα γάλακτος και θα τις ψήσετε. Μην αμελήσετε να τους βάλετε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. Τρυπήστε τις με το πιρούνι και όταν τρυπιούνται μέχρι κάτω βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσουν.

Συνταγή για ζύμη κρέπας θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2011/10/blog-post_4707.html

14. Έτοιμο τριμμένο τυρί στην κατάψυξη για κάθε χρήση. Για την πίτσα, για τις κρέπες, το παστίτσιο, τα κανελλόνια.... και πάει λέγοντας.

15. Αγγινάρες στην κατάψυξη; Βεβαίως! Καθαρίστε τις αγγινάρες και βάλτε τις κατευθείαν σε νερό με αλάτι και λεμόνι για να μην σας μαυρίσουν. Όταν ολοκληρώσετε το καθάρισμα τους βγάλτε τις από μπωλ και αμέσως σε ταπεράκι και στην κατάψυξη! Συνήθως, παίρνω αρκετές, μαγειρεύω αυτές που θέλω και ό,τι μου περισσεύει και ιδίως τα κοτσάνια, τα βάζω στην κατάψυξη και τα κρατάω για πουρέ ή για σούπα. Ασφαλώς, τα τρυφερά κοτσάνια θα τα βάλετε και στο φαγητό σας διότι είναι πεντανόστιμα.

Συνταγή για αγγινάρες θα βρείτε εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_2745.html

και εδώ
http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.com/2012/01/blog-post_5165.html

16. Μαϊντανός, άνηθος, σέλινο
Πλένεται καλά τα λαχανικά σας και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα κόβετε κατά την προτίμηση σας, προσωπικά προτιμώ να τα ψιλοκόβω, και τα βάζετε μέσα στο τάπερ. όποτε τα χρειαστείτε, τα χρησιμοποιείται κατευθείαν από την κατάψυξη χωρίς να τα αποψύξετε!


Η ανάρτηση θα εμπλουτίζεται συστηματικά με νέες ιδέες κατάψυξης φαγητών και λοιπών υλικών ... συνεπώς keep in touch!

Φιλιά, Φωτεινούλα

5 σχόλια:

  1. Βάλε και σνιτσελακια ετοιμα περασμενα στο αυγο και στη φρυγανια....τα αραδιαζεις διπλα διπλα σε ενα ταψι.... ( πολυ εξυπνη ενοτητα μπραβο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετά ενδιαφέροντα!!!!!!!!!!!!
    συγχαρητήρια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις για φαγητά στην κατάψυξη για να εμπλουτίσουμε τον κατάλογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αραγε το λαχανορυζο που περισεψε...μπορω να το βαλω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί το έχω φτιάξει μια φορά και εξαφανίστηκε αυθημερόν. Το ίδιο με το σπανακόρυζο. Μπορείς όμως την επόμενη μέρα να το συνοδεύσεις με ψητό λουκάνικο με πορτοκάλι και να το νοστιμίσεις! Συνταγή για το λουκάνικο έχω στο blog στα Συνοδευτικά

      Διαγραφή

Chit chat!!!